SONČINA ZGODBA

Kot nosilka mednarodne Cedesco diplome ponosno nadaljujem in raziskujem dolgoletno delo v zeliščni kozmetiki.

pic_grb_zanier

Pravzaprav se je vse pričelo že v otroških letih. Po vsej verjetnosti se je že takrat zarisala moja življenjska pot, ko sem svoje prvo znanje pridobivala v tisti veliki Zanierjevi hiši, s pročelja katere so kasneje neznanci odstranili mogočni grb, ki je predstavljal moč naše družine.

SoncinaZgodba-08

Spomini me zmeraj znova vračajo na naše staro romantično podstrešje, kjer so se nahajale neštete stekleničke in zaboji zdravilnih zelišč, kajti stari ata dr. Vincent je že v prejšnjem stoletju zdravil okoliške prebivalce. Rjave in svetleče stekleničke so ležale povsod, jaz pa sem jih skrbno zlagala in spravljala. V spodnjih prostorih se je nahajala lekarna, tam pa moja čudežna dežela.
SoncinaZgodba-07

Naše posestvo je obsegalo kar nekaj hektarov, kjer sva s staro mamo nabirali bele cvetove jasmina in temno rdeče vrtnice, ki smo jih kasneje uporabljali za maziljenje. V steklenih rastlinjakih pa smo vzgajali in nadaljevali tradicijo zeliščarstva starih staršev, ki so v prejšnjem stoletju  nudili zatočišče in oskrbovali  petične avstro ogrske goste.

V povojnem času me je pot popeljala v meni tuj kraj Piran. Usoda mi je takrat ponovno nakazala, da naj se držim že znanega. Z družino sem se preselila v hišo, katere prejšnji lastnik je bil lekarnar. Raziskovanje mediteranske kulture, rastlin, popolnoma drugačne vegetacije in učenje tujega jezika mi je odprlo nove razsežnosti spoznavanja zelišč. Dalo pa mi je tudi spoznanje, da sem šele na začetku. Začela sem brati in prebirati vsako podrobnost, vsak stavek, vrstico in tudi neprecenljivo zapuščino domačinov.

 

SoncinaZgodba-02Odraščala sem, se poročila, dobila družino, vendar ostala venomer zvesta svojim načelom. Dinamično življenje z Vanjo, življenjskim partnerjem, članom skupine Kameleoni, me je popeljalo v vrtoglavo rokersko izkušnjo. Nekateri najdejo ustvarjalni navdih v glasbi, drugi v naravi, pa vendar gre za podobno zgodbo. Kot pravi pesem Johna Lennona Imagine:

You may say I am a dreamer,
But I am not the only one.

Tako govorijo tudi moje pomade, skrbno izbrane sestavine, tradicija, družina.

photo 11-retus

Zmeraj znova se vračam na zelene istrske griče tik nad Izolo, kjer me košček prekrasne narave na šestih hektarjih navdihuje, da ustvarjam nove in nove kreacije za lepo in zdravo kožo…

In to v dolgih letih pridobljeno, tu v zgodbi opisano znanje, z veseljem nudim tudi vam.

DSC_8657-žeuporabljeno